logo
NL | FR | EN
 
 
BACK

Raph Van Goubergen (°1962)

Raphaël Van Goubergen tokkelt al sinds peuterleeftijd op de piano. Hij kreeg zijn eerste lessen op 8 jaar van zijn vader August Van Goubergen. Later volgde hij notenleer en piano in de muziekschool van Kampenhout, waar hij tot 2009 is blijven plakken … als leraar (piano, jazzharmonie, improvisatie, samenspel, orkest, gehoortraining) en als verantwoordelijke coördinator. Gebeten door het virus, volgde Raph ook notenleer en piano (bij Jean Brouwers) in de muziekacademie van Schaarbeek en in het Stedelijke Conservatorium van Leuven. Onder invloed van zowel August Van Goubergen als Willy Van Goubergen, zijn oom, ontwikkelde hij een voorkeur voor jazz- en bluespiano. De eerste begrippen van de jazzharmonie leerde hij kennen bij Pierre Van Dormael. Vervolgens vervolmaakte hij zich in deze discipline als doorgewinterd autodidact met belangrijke naslagwerken van o.a. Barrie Nettles, Richard Graf, Marc Levine, Jo Anger-Weller, Ron Miller, Bill Dobbins, Jacques Siron, …

Sinds 2002 is Raphaël Van Goubergen, als leraar muziektheorie, ritme, compositie, improvisatie en stijlen, verbonden aan de Rock- en Jazzstage van Jeugd & Muziek Brussel.

In 2009 richtte hij, samen met enkele collega’s, het collectief CLASS & JAZZ, een nieuw muzikaal pedagogisch project dat streeft naar een kwalitatief aanbod van muziekopleidingen.

In 2013 schreef hij het boek PARENT SCALES and CHORD SCALES (free download) (Class & Jazz Publications 2015 - ISBN 978-9-08240-430-2) over Muziek Theorie en Jazz Harmonie.

Vanaf 1974 leerde Raph het metier voornamelijk op de planken met diverse rock-, pop-, blues- jazz- en chansongroepen. En dit zowel in België als in het buitenland. Zijn eerste LP werd geperst in 1981 met zijn eigen groep PSOPHO, waarna al gauw ander concert-, televisie- en studiowerk op het agenda verscheen met o.a. APG, BLUE VALENTINE, FESO TROMBONE & THE DEMO-CRAZY, BLOUSE, TOM GOLDSCHMIDT, CALVIN OWENS, CHELSY, BLUE BLOT, SONIA PELGRIMS, JEAN-BOSCO SAFARI, BLANC MARIE…

Voor vele van die groepen was Raph componist en/of arrangeur, maar vaak ook muzikaal directeur. Zijn talent werd en wordt eveneens vaak ingezet voor de muzikale toets van theaterproducties bij o.a. de Belgische Improvisatie Liga, Rob Van Oudenhoven en Max Thyssen. Sinds 1980 rekent SABAM Raph tot haar leden.